Hızlı okuma düşünmeyi hızlandırarak, okuduğunu anlayarak birim miktarda zihnimizden akan kelime sayısının artırılmasına anlamına gelir.
Hızlı okuma eğitimi almış insanlar almamış olanlara göre 3 ila 10 kat daha hızlı okudukları kanıtlanmıştır. Hızlı okumak için birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Hızlı okumak için alınması gereken önlemler:
Sitemizde bulunan Hızlı Okuma Uygulamalarıyla egzersizler yapabilirsiniz.
Hızlı Okuma Örnek Hikaye Egzersizi
Hızlı Okuma Örnek Soru Egzersizi
Hızlı Okuma Örnek Rapor Egzersizi
Hızlı okumak için sadece okuma işine odaklanmalısınız. Konsantrasyonunuz dağılırsa okuma hızınız düşer; hatta okumaktan sıkılıp okumayı bırakabilirsiniz…
Aklınızdaki tüm sorunları, okuma işi devam edene kadar bir kenara bırakın.
Masada okuyorsanız masa üstündeki tüm uyanları kaldırmalısınız. Bu bir biblo ya da resim olabilir. Sizin gözünüze takılacak sizi yavaşlatacak her şey bir uyarandır.
Hangi amaçla okuyorsunuz? Okuduğunuz çok sevdiğiniz yazarın romanı mı? Ya da yarın yapılacak sınava mı çalışıyorsunuz?
Bu iki örnekte yapılacak okuma farklı olmalıdır. Çünkü keyifle okuyacağınız bir romanla hızlıca öğrenmeniz gereken bir metnin okunması aynı şekilde olamaz.
Bu üç madde oldukça önemli: Konsantre ol, amacını belirle, uyaranları kaldır. Bundan sonra çok daha hızlı okumanız için ortam hazır demektir.
Hızlı okumak için en önemli yollardan biri de hızlı okuma egzersizleri yapmaktır. Hızlı okuma egzersizlerinin temeli göz kaslarını geliştirmeye dayalıdır. Göz kaslarınızı nasıl geliştirebilirsiniz. Görme alanınız nasıl daha aktif hale gelir bunlardan bahsedelim.
Egzersizlere başlamadan önce kendinize hızlı okuma testi yapmanızda fayda var! Böylece kaç dakikada, kaç kelime okuduğunuzu öğrenerek egzersizler sonunda ne kadar geliştiğinizi anlayacaksanız.
Gözlerinizi hızlı okumaya alıştırmak için hızlı okuma göz egzersizleri yapmalısınız düzenli göz egzersizleri sayesinde okuma hızınızın belirgin bir şekilde arttığını göreceksiniz.
Göz egzersizlerinin iki temel amacı vardır. Birincisi göz kaslarımızı geliştirmek. İkincisi ise görme alanımızı genişletmek. Egzersizler hakkında bilgi vermeye başlamadan önce bu iki faktörüne ne olduğuna bakalım.
Göz kaslarımızı tembelleştiren birçok sebep var. Bunların başında bilgisayar ve televizyon geliyor. Çünkü bu iki aletin gerçek hayatta bir devinimi yok, sadece ekranlar var ve biz hep aynı noktaya bakıyoruz. Sürekli aynı noktaya bakmak gözümüzü tembelleştiriyor. Göz tembelliğinden kurtulmamız için ise göz kaslarını geliştirmemiz gerekiyor.
Gözlerimizde göz dışı kasları sempatik ve parasempatik sinirler bulunur. Göz kaslarımız standart kaslarımızdan çok farklıdır. Vücudumuzda 140 kas lifi içinden 1 sinir geçerken gözlerimizde 10 kas lifinden 1 sinir lifi geçer. Bu da göz kaslarımızın etrafında çok yoğun sinir olduğunu gösterir. Bu kaslar ve sinirler eğitildiğinde hem derinlik algısı gelişir hem de aktif görme alanı genişler.
Göz sinirlerimiz standart sinirlerden farklıdır sadece göz kaslarında derinliği algılayan özel sinirler vardır. Göz egzersizlerini önemli yapan da bu kas ve sinirlerdir.
Görme alanımız 3–4 cm civarındadır. Baktığımız noktanın 3 ila 4 cm’lik bölgesini net ve anlamlı şekilde görürüz. Yani gördüklerimizin anlamı kafamızda net bir şekilde belirir. 4 santimetreden sonrasını görsek de anlamlandıramayız çünkü beyin o an o 4 cm’lik bölgeyi anlamak için çaba gösterir. O yüzden hızlı okuma için göz egzersizleri yapmak görme alanımızı genişletir.
Hızlı okumak için birçoğumuz internetten hızlı okuma egzersizleri pdf formatında yazılar bulup hızlı okuma egzersizleri indirip, hızlı okuma egzersizleri videoları izliyoruz. Bunlar için site site gezmenize gerek yok! Hızlı okumayla ilgili sizlere ücretsiz göz egzersizlerini gösteren taktikler vereceğiz. Size sunduğumuz hızlı okuma göz egzersizleri programını dikkatle uyguladığınızda okuma hızınız sürekli artacaktır.
Başınızı sabit tutarak önce bakabildiğiniz en sağdaki noktaya 10 saniye süre ile bakın ardından aynı işlemi sol taraf için aşağısı ve yukarısı için yapın toplam 40 saniye süren bu egzersizi 5-6 kez tekrarlayın günde 3 defa bu egzersizi yapın
Bir adet A4 kâğıdının ortasına siyah kalemle 4 santimetre çapında bir daire çizin. Gözünüzü kırpmadan bu daireye bakın ve daireye odaklanın.
Gözünüzü kırpmadan bekleyebildiğiniz kadar bekleyin ardından bu işlemi tekrarlayın önceleri 1-2 dakika olan göz kırpmama sürenizin hızla arttığını göreceksiniz.
Elinize bir kalem alın. Bu kalemi sabit bir düzlemde gözünüze doğru oldukça yavaş bir şekilde yaklaştırın. Ardından kalemi aynı yavaşlıkta uzaklaştırın. Bunu yaparken kalemin hep aynı noktasına odaklanın. Bu alıştırmayı 15 kez tekrarlayın derinlik algısı, sabitleme ve göz oryantasyonu yeteneklerinizi geliştirecektir.
Önce burun ucunuza bakın ardından çok uzak bir noktaya bakın. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Ardından çok uzak bir noktaya bakara en sağa ve en sola bakın bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın.
Gözünüzle en sağdan başlayarak hayali daireler çizin bu daireleri çizmeye devam derken yavaş yavaş en sola doğru kayın en sola geldiğinizde tekrar en sağa dairelere yaparak gitmeye çalışın bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın.
3D görsellere odaklanın. Dilimizde şaşı bak şaşır olarak kullanılan 3D görsellerde ilk baktığınızda başka resimler, derine indiğinizde yani odaklandığınızda başka resimler görürsünüz. 3D resimlere bakmak gözlerinizdeki derinlik algısını geliştirecektir.
Gözlerimizin hareket kabiliyetini arttırmak ve aktif görme alanımızı genişletmek için aşağıdaki görsellerde verilen çizgileri hızlıca takip edelim.
Aşağıda 4 adet resim bulunuyor. Bu resimlerde sayıları takip etmeniz gerekiyor. Son resimde yıldızın her köşesinde uzay, yağmur deniz gibi kelimeler var. Bu köşelere hızlıca giderken o an nereye geldiğinize de dikkat edin ve hafızanızda anlamlandırmaya çalışın.
Hızlı okuma göz egzersizlerimize yine görsel egzersizler ile devam ediyoruz. Aşağıda birbiriyle ilgisi olmayan iki resim göreceksiniz. İlk resmin (yeşil olan) ortasındaki siyah noktaya 30 saniye boyunca bakın ardından diğer resmin ortasındaki siyah noktaya bakın. Alttaki resmin aslında bir ateş olduğunu göreceksiniz.
Çünkü görsel algınız ilk resmi zihninize fotografik olarak kaydetti ve ikinci resmin üzerine yerleştirdi. Eğer bunu yapamadıysanız bunun nedeni resme bakarken başka şeyler düşünüyor olmanızdan kaynaklanır. Çünkü görme gözde değil beyinde gerçekleşir. Aslında tüm gördüklerimizi karanlık bir yer olan beynimizle görürüz.
Bu egzersizlerle görme derinliğiniz ve algılama hızınız artacaktır. Yukarıdaki görsel egzersizini başardıysanız birkaç kez tekrarlayın görselleştirme kapasitenizi artırın.
Hızlı okuma göz egzersizleri temel eğitimi olarak bilinen çapraz göz kaydırma eğitimi en sık yapmanız gereken eğitimlerden biridir. İlkokul hızlı okuma egzersizleri arasında da çok sık yer alan bu egzersizler sayesinde okuma hızınızı artırabilirsiniz.
Bu resimde ilkokul çocuklarının yaptığı gibi kitap okurken gözünüzü sağdan sola, soldan sağa hızlıca kaydırmalısınız. Bu işlemi tekrar etmelisiniz. Okuma hızınızı artırmanız için geriye dönmemeniz çok önemlidir. Kendi kendinize okuduğunuzu tekrar okumamak için yani satır başına dönmemek için söz veriniz.
Yukarıda 9 farklı hızlı okuma göz egzersizi örneği verdik. Bu makaleyi hazırlarken yabancı kaynaklardan ve yerli kaynaklardan faydalandık. Eğitimlerinizi ve hızlı okuma alıştırmalarınızı aksatmadan yaparsanız hızlı okuma konusunda kat ettiğiniz mesafelere siz de çok şaşıracaksınız.
Eğlenceli egzersizlerle hızlı okumayı severek öğreneceksiniz. Popüler klasik eserleri zevkle okuyacak, kelimeleri gruplandırma tekniğiyle göz atarak hızlıca geçeceksiniz. Tüm kitapların içerikleri parçalara ayrılmıştır. Böylelikle bu parçaları algılayacak ve beyne bildirim göndereceksiniz.